Bugün artık zengin internet uygulamaları geliştiren her web yazılımcısı, jQuery, Prototype, Dojo, MooTools gibi farklı farklı Javascript kütüphanelerinden birini mutlaka kullanıyor. Hatta artık $ olmadan bir javascript tümcesine başladık mı garip gelir haldeyiz...

Bu kütüphaneler ortada yokken, yada varken ama henüz "experimental" seviyeyi geçmediği dönemlerde, ben ve benim gibi web geliştiriciliği yapan bütün yazılımcıların ağzının suyunun akmasına sebep olan uygulamalar görmeye başladık. Google kaynaklı GMail, Google Maps, Google Docs... gibi uygulamalar gerçekten o gün için hayal gücümüzün sınırlarını zorluyordu.

Gitgide javascript çerçeve çalışmaları ile tanıştıkça artık bu tip uygulamalar hiç birimiz için çok uzak değildi. Ama Google zamanında bunları nasıl yapmıştı? Kendi bir çerçevesi olmadan pure javascript mi yazmıştı? Tabi ki hayır. Bugün dahi halen hiç bir Google uygulaması, yukarıda örneklerini verdiğim bildik javascript kütüphanelerini kullanmıyor.

Bir zamanlar kulaktan kulağa efsane gibi yayılan, daha sonra doğruluğuna emin olduğumuz ama sır gibi saklanan Closure artık Google tarafından açık kod olarak dağıtılmaya başladı.

Şu noktada artık alışkanlıklarımızı değiştirir miyiz, bir jQuery'den bir Prototype'tan vazgeçer miyiz bilemem. Ama işin içinde Google varsa incelemeye değer. İncelediğimde gördüğüm ince zeka örnekleri gerçekten hala çok etkileyici...

Buyrun: http://code.google.com/closure

Copyright Ali INAL ©2009 - Creative Commons Licence
preload preload preload

Taşındık!


Ali's Surprisingly Web blog'u, artık yeni, güçlü ve daha esnek altyapısıyla yeni adresinden yayın yapıyor. Yeni adresimiz: http://surprisingly.web.tr. Bu eski blog sayfalarındaki bütün içerik, yeni blog altyapısına da taşındı. Arzu ederseniz sizi yeni blog'umda ağırlamak isterim.
Yeni blog'a gitmek istiyorum Bu sayfayı okumak istiyorum

We've Moved!


Ali's Surprisingly Web Blog is now serving from a new, stronger and flexible system with a brand new address. Our new address: http://surprisingly.web.tr. Also we've migrated all old content from this blog to our new blog. If you wish, I want to welcome yo to my new blog.
I want to visit new blog I want to stay and read this page