Bir süredir yazamıyorum çünkü 1-2 haftadır, uzun süredir geliştirmekte olduğumuz ve bir çok organizasyon tarafından kullanılan Perculus sanal toplantı platformumuz, ciddi bir sınav veriyor.

İSMMMO, verdiği SM'den SMMM geçişi eğitimlerinde ve canlı soru-cevap oturumlarında Perculus'u kullanmayı tercih etti ve tabi ki pişman olmadı ;)

Geçen hafta yapılan ders anlatımlarının ardından, bu hafta dün ve bugün 4'er oturum olmak üzere toplam 8 oturum yapıldı. Kullanıcı sayıları her derste değişkendi ancak maksimumda 370 kişiyi aynı anda, sorunsuz, kesintisiz ve kaliteli bir eğitim ortamında bir arada gördük. Ortalama katılım 300-350 kişi civarında oldu. Soru-cevap oturumları yarın, Perşembe ve Cuma günleri yine her gün 4 oturum olmak üzere 12 oturumla son bulacak. En fazla 540 kullanıcı beklediğimiz oturumlarda, önümüzdeki günlerde rekoru kırar mıyız bilinmez. Ama Perculus, 370 kişilik performansıyla gerçekten gözlerimizin dolmasına sebep oldu. Türk Mühendisleri de güzel işler yapıyorlar :)

Bu üstün performans süresince, tahmin edersiniz sunucumuzun değerleri de hiç görmediğimiz seviyelere çıktı. Ancak bu noktada da, öngörülerimizin ne kadar yerinde olduğunu bir defa daha gördük. Her ne kadar laboratuar ortamı testlerini defalarca yapsak da, bu seviyede katılımlı bir "gerçek hayat tecrübesini" kaldıracak sunucu konfigurasyonunu tespit edip canlı tutmak bile başlı başına bir olaydı.

Ne seviyelerden bahsettiğimizi rakamlarla söylersek;
* Ortalama bandwidth kullanımı: 50-60 Mbit,
* Ortalama kullanıcı sayısı: 300-350 Kişi,
* Oturum başına ortalama veri transferi: 20GB,

Şunu da son not olarak belirtmek isterim ki katılımcıların tatmini de oldukça üst seviyedeydi. Yorumlardan bunu görebiliyorduk. Ayrıca bu iki günlük oturum fırtınası boyunca, ofisimizi arayarak bağlantı sorunu yaşadığını belirten tek kullanıcımızın sorununun pek muhterem Vista üzerine kurulu antivirus ve firewall uygulaması olduğunu tespit edip, sorununu çözdük.

Artık fırtınanın geri kalan kısmını bekliyoruz. Yorgun ama gururlu adımlarla uykuya yenilme vakti geldi. Kimi zaman stresli, kimi zaman keyifli, kimi zaman komik ama hep gurur verici uzun mesai akşamlarında omuz omuza çalıştığım Cengiz'e de teşekkür etmezsem çok ayıp olur :)

Yeni rekorlarda görüşmek üzere...



EDIT 28.09.2009 12:25: Bugün elime geçen 370'lik screenshot'ı eklemek istedim. Whooo hooo :)

1,5 Aydır ilk defa evdeki internet bağlantım umut verici sonuçlar vermeye başladı. Tabi dünyanın %70'nin güleceği bu hızlar bize muhteşem geliyor. Hele 1,5 aydır benim gibi, sorun çıkacak diye evde internete girmekten korkar olmuşsanız...



Ajaxian'ın haberine göre, Microsoft, canvas nesnesinin HTML5 spesifikasyonundan çıkarılması ve ayrı bir spesifikasyon haline getirilmesi için öneride bulunmuş. Hatta bu çalışmaların tamamlanması için kağıt-kürek işlerini de tamamen üstlenebileceğini söylemiş.

Kendileri yapamadıkları/yapmadıkları yetmezmiş gibi, bütün community tarafından benimsenen, beta üretimleri başlayan bazı standartları artık standartlardan ayıklatmaya çalışıyorlar.

Artık pes, inanılır gibi değil...

JS Bin adındaki sistem, yazdığınız javascript kodunun, online olarak nasıl çalışacağını denemenizi sağlıyor. Ayrıca örneklerinizi tek bir tıklama ile kısaltılmış URL'lere indirgeyebiliyorsunuz, bu sayede paylaşma şansınız da oluyor.

En ilgi çekici yanı ise kod yazdığınız kutunun üzerindeki bir açılır menü sayesinde, popüler bütün javascript frameworklerini çalışmanıza tek tıkla dahil edebiliyorsunuz. Bu sayede frameworkler üzerinde de deneme yapma şansınız oluyor. Desteklenen frameworkler:
- jQuery
- Prototype
- script.aculo.us
- YUI
- MooTools
- Dojo
- Ext JS

Özellikle kısa javascriptler denemek istediğinizde, yada bir kod farklı kütüphanelere çevirmek istediğinizde pratik bir araç olabilir.

Buyrun: http://jsbin.com

Excel kullanırken, herhangi bir hücreyi bold, italic vb. yapmak istediğiniz ilk seferde çok uzun süre bekliyorsanız, bunu sebebi, varsayılan yazıcınızın bir ağ yazıcısı olmasıdır.

Yaşadığım sorunun sebebini tespit etmek bayağı zamanımı aldı. Bu sıkıntıyı başka yaşayan olursa zorlanmasın istedim.

Excel, diğer Office uygulamalarına nazaran (Word, PowerPoint..) yazıcı özelliklerine daha az ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden açılışın hızlı olması için, yazıcılarla ilgili bir çok özelliği açılırken yüklemiyor. Örneğin Word ise, yazıcı sürücüsüyle ilgili bütün bilgileri ilk anda yüklüyor. Excel'in elinde bu bilgi olmadığı için, format değiştirmeyle ilgili bir işlemi ilk defa yaptığınızda, varsayılan yazıcı sürücüsüne bağlanıp, bu özelliği destekleyip desteklemediğini denetliyor. Eğer yazıcınız bir ağ yazıcısıysa, haliyle bu süre çok uzun olaibliyor ve çok fazla beklemeniz gerekiyor. Word gibi uygulamalarda ise bu bilgi en başta yüklendiği için hiç bir yavaşlık sezmiyorsunuz.

Sorunu çözmek için varsayılan yazıcınızı ağ yazıcısı olmayan herhangi başka bir yazıcı olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Bundan bir kaç gün önce, Microsoft'un Ajax Minifier projesiyle ilgili bir post yapmıştım.

Bugün Ajaxian ekibinin, Microsoft Ajax Minifier ile YUI Compressor karşılaştırmasını okudum. İki ürün de birbirlerine üstünlük sağlamıyorlar yazarların yorumlarına göre. Bence YUI Compressor bir adım önde görünüyor. Özellikle sıkıştırdığı/küçülttüğü örnek kodları incelediğinizde, kodu körü körüne küçültmek yerine akışı algılayıp gereksiz tekrarları ve kaynak hebalarını yakalayabildiğini gözlemliyoruz. Bu bile oldukça ilgi çekici :)

Buradan okuyabilirsiniz: http://ajaxian.com/archives/microsoft-ajax-minifier-vs-yui-compressor

SQL Server 2005/2008 kurulumları sırasında (özellikle kaldırıp tekrar kurmalarda), kurulum son aşamaya kadar gelip, sebep göstermeksizin fail olabiliyor. Bir kaç defa başıma gelen sorun, bende hep aynı şekilde çözüldü.

Sistem servsilerinde "SQL Server VSS Writer" olarak görünen, program ekle/kaldırda ise "VSS Writer" olarak görünen servisin kaldırılması gerekiyor. Bu servisi program ekle/kaldırdan kaldırıp, bilgisayarı yeniden başaltıp SQL Server kurulumunu yeniden yaparsanız sorununuz çözülebilir.

Ayrıca bazı ek notlar:
1. Kurulum sırasında, default parametreleri kesinlikle kullanmayın
2. Kurulum adımlarında size sorulan, kurulum sonrası şu şu servisleri başlat kısmında, hiç bir servis seçili olmasın. Herhangi başka bir sebeple servis başlamazsa kurulumu geri alabiliyor bazen setup.
3. Eğer SQL Server Reporting Servcies de kuruyorsanız, default ayarlarla konfigüre et seçeneğini seçmeyin, sonradan düzeltilemeyen bazı ayarlar yapılabiliyor. Reporting Services'ı konfigüre etme opsiyonunu seçin mutlaka. Kurulumdan sonra adım adım bir ekranla konfigüre etmek mümkün zaten.
4. Kurulum sırasında mutlaka "Mixed Mode" seçin.
5. Birden fazla instance kullanmayacaksanız bile, default instance kurulum yapmayın, named instance kurulum yapın.

Benden bu kadar, sorunsuz kurulum dileklerimle...

HTML tagları nasıl kullanılır? Çok kullanmadığımız taglar ne işe yarar? Görünüşleri farklı mıdır? Hangi eventleri destekler?

Dene, gör: http://www.htmlplayground.com

Her web programcısının gündelik hayatında kullandığı bir çok konu ile ilgili farklı kaynakların sınıflandırılıp, bir araya toplanfığı bir sayfa. Çok enteresan şeyler olmasa da birarada derli toplu bir liste güzel olmuş...

Buyrunuz: http://www.kayodeok.btinternet.co.uk/favorites/webdesign.htm

Microsoft, AJAX.NET faciasından sonra tekrar bir Ajax kütüphanesi işine girişmiş. Henüz inceleme fırsatım olmadı, Pazartesi incelemeyi umuyorum. Sonra tekrar yorumlarımı yazarım inceleyebilirsem. Ama yorumlardan bakıldığında bu sefer "boyunun ölçüsünü" biliyor gibi görünüyor. jQuery pluginlerine geçiş vs. desteği verdiğine göre, babaları kabul etmiş, kendileri de bir şeyler eklemiş olabilir...

Bunula beraber Microsoft Ajax Minifier'ı test ettim. Bildiğimiz metotlarla Javascript dosyalarında boyut küçültmeye gidiyor. Denediğim JS'leri bozmadan iyi oranda küçülttü. Özellikle hyperchruncing özelliğini de denemenizi tavsiye ederim.

Projeyi CodePlex'ten alabilirsiniz: http://aspnet.codeplex.com/Release/ProjectReleases.aspx?ReleaseId=34488

ASP.NET 3.5'ta bazı uygulamaları yapılmıştı ancak özellikle performans sorunları sebebiyle pek tercih edilmemişti. Ayrıca sadece SP1'li sistemlerde çalışması da bir sorundu. ASP.NET 4.0 daha temelden bir çözüm getiriyor gibi görünüyor. 3.5'taki geliştirmeye de oldukça benziyor.

http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2009/10/13/url-routing-with-asp-net-4-web-forms-vs-2010-and-net-4-0-series.aspx

ScottGu'nun blogundan okuyalım...

Bütün Flash programcıların ve onlarla beraber çalışan diğer programcıların baş belası ve korkulu rüyası Flash içerisinde HTML için bir plugin geliştirmişler. Ne kadar başarılı olduğunu bilemem, deneyemem de açıkçası :)

Pazartesi günü bir bilene danışmak için sabırsızlanıyorum...

Buyrun: http://code.google.com/p/htmlwrapper

XMLHttpRequest, same-origin-policy bünyesinde olduğu için farklı domainlerden Ajax isteklerini çağıramıyorduk. Bir süre önce bütün tarayıcılar bununla ilgili yamalar yayınladı ve bu özellik kullanılamaz hale geldi.

Ancak same-origin-policy'e dahil olmayan CSS'i unutmuşlardı :)

http://nb.io/hacks/csshttprequest

Özellikle web tasarımcılarının ve hatta programcılarının çok işine yarayabilecek bir araç. Kullanmaya alışık olduğumuz bir çok web aracı, bileşeni ve sistemi için hazır nesneler içeren bir taslak tasarım sistemi diyebiliriz MockFlow için.

Oldukça güzel çalışılabiliyor. Ücretsiz sürümünde tek sayfa tasarlamaya izin veriliyor ve resim olarak kaydettiğinizde bir imza basıyor. Ama kullanılabilir :)

http://www.mockflow.com

Site tarafından hazırlanmış kısa video için:

MockFlow - Video Demo from Produle on Vimeo.

Son zamanlarda benim gibi bağlantı problemleri ile boğuşuyorsanız, ilgisiz operatörünüz sizi günlerce uğraştırıyorsa, akşam iş yapmak veya internette gezinmek için ayırdığınız zamanı modemin başında, bir kulağınızda telefon modemin orasına burasına teller sokup resetlemeye çalışırken geçiriyorsanız çok işinize yarayacak, emin olabilirsiniz:

Test your Internet connection speed at Speedtest.net  Test your Internet connection quality at Pingtest.net

SQL Server'da bugüne kadar, tabloların DROP edilip tekrar CREATE edilmesine sebep olan yapısal değişikliklerde (örneğin sütun tipi değiştirilmesi) herhangi bir uyarı almadan işlem gerçekleşiyordu. Ancak genel olarak DBMS'lerde bu işlem manuel olarak yapılır ve otomatize edilmez.


SQL Server 2008 Management Studio'da da buna yakın bir geliştirme yapılmış. Artık özel bir ayar yapmadığınız sürece, DROP-CREATE gereken tablo değişikliklerine izin verilmiyor, uyarı alıyorsunuz. Alışkanlıklarınızdan vazgeçmek istemiyorsanız ve eski şekilde çalışmaya devam etmek istiyorsanız:

Tools > Options... > Designers > Prevent saving changes that require table re-creation
işaret kutusunu temizleyin ve kaydedin...

Bütün web yazılımcılarının en büyük sorunu, geliştirdikleri AJAX-enabled uygulamaların, arama motorlarında gerekli şekilde indekslenmemesidir. Bunun için çeşitli workaround'lar üretmeye çalıştık hep.


Google konuyu biraz daha temelden alarak bir çalışma başlatmış. Lütfen okuyun: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2009/10/proposal-for-making-ajax-crawlable.html

Copyright Ali INAL ©2009 - Creative Commons Licence
preload preload preload

Taşındık!


Ali's Surprisingly Web blog'u, artık yeni, güçlü ve daha esnek altyapısıyla yeni adresinden yayın yapıyor. Yeni adresimiz: http://surprisingly.web.tr. Bu eski blog sayfalarındaki bütün içerik, yeni blog altyapısına da taşındı. Arzu ederseniz sizi yeni blog'umda ağırlamak isterim.
Yeni blog'a gitmek istiyorum Bu sayfayı okumak istiyorum

We've Moved!


Ali's Surprisingly Web Blog is now serving from a new, stronger and flexible system with a brand new address. Our new address: http://surprisingly.web.tr. Also we've migrated all old content from this blog to our new blog. If you wish, I want to welcome yo to my new blog.
I want to visit new blog I want to stay and read this page