Bir süredir yazamıyorum çünkü 1-2 haftadır, uzun süredir geliştirmekte olduğumuz ve bir çok organizasyon tarafından kullanılan Perculus sanal toplantı platformumuz, ciddi bir sınav veriyor.

İSMMMO, verdiği SM'den SMMM geçişi eğitimlerinde ve canlı soru-cevap oturumlarında Perculus'u kullanmayı tercih etti ve tabi ki pişman olmadı ;)

Geçen hafta yapılan ders anlatımlarının ardından, bu hafta dün ve bugün 4'er oturum olmak üzere toplam 8 oturum yapıldı. Kullanıcı sayıları her derste değişkendi ancak maksimumda 370 kişiyi aynı anda, sorunsuz, kesintisiz ve kaliteli bir eğitim ortamında bir arada gördük. Ortalama katılım 300-350 kişi civarında oldu. Soru-cevap oturumları yarın, Perşembe ve Cuma günleri yine her gün 4 oturum olmak üzere 12 oturumla son bulacak. En fazla 540 kullanıcı beklediğimiz oturumlarda, önümüzdeki günlerde rekoru kırar mıyız bilinmez. Ama Perculus, 370 kişilik performansıyla gerçekten gözlerimizin dolmasına sebep oldu. Türk Mühendisleri de güzel işler yapıyorlar :)

Bu üstün performans süresince, tahmin edersiniz sunucumuzun değerleri de hiç görmediğimiz seviyelere çıktı. Ancak bu noktada da, öngörülerimizin ne kadar yerinde olduğunu bir defa daha gördük. Her ne kadar laboratuar ortamı testlerini defalarca yapsak da, bu seviyede katılımlı bir "gerçek hayat tecrübesini" kaldıracak sunucu konfigurasyonunu tespit edip canlı tutmak bile başlı başına bir olaydı.

Ne seviyelerden bahsettiğimizi rakamlarla söylersek;
* Ortalama bandwidth kullanımı: 50-60 Mbit,
* Ortalama kullanıcı sayısı: 300-350 Kişi,
* Oturum başına ortalama veri transferi: 20GB,

Şunu da son not olarak belirtmek isterim ki katılımcıların tatmini de oldukça üst seviyedeydi. Yorumlardan bunu görebiliyorduk. Ayrıca bu iki günlük oturum fırtınası boyunca, ofisimizi arayarak bağlantı sorunu yaşadığını belirten tek kullanıcımızın sorununun pek muhterem Vista üzerine kurulu antivirus ve firewall uygulaması olduğunu tespit edip, sorununu çözdük.

Artık fırtınanın geri kalan kısmını bekliyoruz. Yorgun ama gururlu adımlarla uykuya yenilme vakti geldi. Kimi zaman stresli, kimi zaman keyifli, kimi zaman komik ama hep gurur verici uzun mesai akşamlarında omuz omuza çalıştığım Cengiz'e de teşekkür etmezsem çok ayıp olur :)

Yeni rekorlarda görüşmek üzere...



EDIT 28.09.2009 12:25: Bugün elime geçen 370'lik screenshot'ı eklemek istedim. Whooo hooo :)

Copyright Ali INAL ©2009 - Creative Commons Licence
preload preload preload

Taşındık!


Ali's Surprisingly Web blog'u, artık yeni, güçlü ve daha esnek altyapısıyla yeni adresinden yayın yapıyor. Yeni adresimiz: http://surprisingly.web.tr. Bu eski blog sayfalarındaki bütün içerik, yeni blog altyapısına da taşındı. Arzu ederseniz sizi yeni blog'umda ağırlamak isterim.
Yeni blog'a gitmek istiyorum Bu sayfayı okumak istiyorum

We've Moved!


Ali's Surprisingly Web Blog is now serving from a new, stronger and flexible system with a brand new address. Our new address: http://surprisingly.web.tr. Also we've migrated all old content from this blog to our new blog. If you wish, I want to welcome yo to my new blog.
I want to visit new blog I want to stay and read this page