LABjs isimli bir proje (http://labjs.com), web sayfalarına dışarıdan yüklediğimiz (js gibi) dış kaynakların yüklenmesini optimize etmeye yönelmiş bir Javascript kaynağı. Dış kaynakların aynı anda (veya sizin belirteceğiniz bir sıralama ile) yüklenmeye başlamasını sağlayabiliyorsunuz.

Bu tip bir iyileştirmenin Firefox 3.5 ile geldiğini biliyoruz. Kısmen (tarayıcının tanımlayabildiği) ilişkisi bulunmayan kaynaklar aynı anda yüklenmeye başlanarak önemli bir kaynak artışı sağlamışlardı.

Firefox 3.0'da bazı kaynakların yüklenmesi aşağıdaki şekildeyken (16.84 saniye):



Firefox 3.5'te kaynakların yüklenmesi bir miktar hızlanmıştı (10.69 saniye):



Ancak görebildiğiniz gibi hala bazı kaynaklar paralel yüklemeye maruz kalmıyorlar. Bunun sebebi yukarıda bahsetmeye çalıştığım tarayıcının kararverdiği öngereklilik koşulları.

Bu örnekte de LABjs tarafından önceliğe konulmuş dış kaynakların yüklenmesini görebilirsiniz (6.24 saniye):



Görüldüğü gibi LABjs önemli bir performans artışı daha sağlamış oluyor. Konuyla ilgili detaylı bir incelemeyi (resimleri da aldığım kaynak olan) http://blog.getify.com/2009/11/labjs-new-hotness-for-script-loading adresinden okuyabilirsiniz.

Ancak tavsiye, yukarıda belirttiğim sitede yazan uyarılara gözatmadan sistemlerinize entegre etmeyin. Bu uyarıları "Are there any negative side effects?" başlığı altında görebilirsiniz.

Kendim yaptığım testleri derli toplu hale getirebilirsem burada yayınlayacağım...

2 Responses to "LABjs - Efektif Dış Kaynak Yüklemesi"

  1. gravatar Z. Says:

    John Resig'in blogunda javascript kodlarının IE'de detaylı performans analizinin yapılmasını sağlayan bir araç anlatılmış.
    http://ejohn.org/blog/deep-tracing-of-internet-explorer/
    Analiz yaparken işe yarayabilir.

  2. gravatar Che Says:

    Evet, bu post'u görmüştüm. Şu anda dynaTrace Ajax uygulamasını inceleme ve kullanımı ile ilgili bir yazı çıkarma planındayım.
    Eğer zaman bulup hazırlayabilirsem yine blog'umdan paylaşacağım.

    Katılım için teşekkürler...

Copyright Ali INAL ©2009 - Creative Commons Licence
preload preload preload

Taşındık!


Ali's Surprisingly Web blog'u, artık yeni, güçlü ve daha esnek altyapısıyla yeni adresinden yayın yapıyor. Yeni adresimiz: http://surprisingly.web.tr. Bu eski blog sayfalarındaki bütün içerik, yeni blog altyapısına da taşındı. Arzu ederseniz sizi yeni blog'umda ağırlamak isterim.
Yeni blog'a gitmek istiyorum Bu sayfayı okumak istiyorum

We've Moved!


Ali's Surprisingly Web Blog is now serving from a new, stronger and flexible system with a brand new address. Our new address: http://surprisingly.web.tr. Also we've migrated all old content from this blog to our new blog. If you wish, I want to welcome yo to my new blog.
I want to visit new blog I want to stay and read this page